top of page
 • Hva er akupunktur?

Det skilles gjerne mellom to hovedformer av akupunktur : klassisk (fks.kinesisk) akupunktur, og "medisinsk"/"vestlig" akupunktur.

All akupunktur er medisinsk! Den klassiske akupunkturen inngår i såkalt Tradisjonell Kinesisk Medisin (TKM), som også omfatter mange andre behandlingsformer (fks urtemedisin, Tai Chi/QiGong, etc). Den bygger på klassiske teorier om Yin, Yang og Qi - vår vitale energi, meridianer og definerte akupunkturpunkter.

Ubalanser i kroppen vår kan gi plagsomme symptomer og sykdom. Ved hjelp av mikrotynne, sterile èngangsnåler satt i definerte akupunkturpunkter, får energien hjelp til å flyte fritt i kroppens kanaler/meridianer.

Med akupunktur kan vi STYRKE der noe er svekket, FJERNE der noe er blokkert, og LINDRE der noe er plagsomt. Valg av akupunkturpunkter er individuelt, ut fra den enkeltes sykehistorie og konstitusjon.

 • Når brukes akupunktur ?

Ved for eksempel :

 • smerter og belastningslidelser, fks i nakke/skuldre/rygg
 • senebetennelser - "musearm", "tennisalbue" o.l.
 • hodepine
 • fordøyelsesbesvær
 • forkjølelse, bihuler, allergi...
 • "kvinneplager", overgangsalder
 • slitenhet, utmattelse, mangel på energi
 • stress, søvn og følelsesmessige problemer
 • bekkensmerter, kvalme og fødselsforberedelse
 • kolikk, sengevæting og luftveisplager hos barn

Mer informasjon på: https://akupunktur.no/lidelser/


 • Hvordan kjennes det ?

Behandlingen er ikke smertefull. De tynne nålene kan ikke sammenlignes med sprøyter, det går nesten 10 akupunkturnåler i en vanlig sprøytespiss!! Men for at hver nål skal gjøre jobben sin må vi oppnå en viss fornemmelse - et lite press eller spreng vitner om at nålen er plassert riktig og optimalt. 

De fleste opplever å bli veldig avslappet under og etter behandlingen, mange sovner de 20-40 minuttene nålene sitter i. Og mange opplever et umiddelbart løft i humør og energi etterpå.

 • Hvordan foregår behandlingen ?

Ved første konsultasjon opptas fullstendig helseanamnese (sykehistorie), inkl. nødvendige undersøkelser. Hos Akupunkturklinikken LÁOGÔNG har vi GOD TID til å høre på deg! Vi benytter også puls-diagsnostikk og observasjon av tungen. Akupunktøren stiller en diagnose og velger akupunkturpunkter, og så ligger man bekvemt på en behandlingsbenk med nålene i ca 20-40 minutter.

Kommer man til Akupunkturklinikken LÁOGÔNG for en muskulær lidelse, fks. vond nakke/skuldre/rygg, er det naturlig å starte med en undersøkelse og ofte en liten massasje for å varme opp og forberede kroppen og huden før nålene - en hyggelig ekstraservice som mange setter pris på. 

Ofte kan det også være behov for triggerpunktsbehandling, som gjerne kalles medisinsk eller vestlig akupunktur når den utføres med nåler.

Ofte brukes varmeterapi - infrarød varmelampe, varmeputer eller moxa-urt på nålene.

Elektrostimulering av nålene eller ultralyd brukes også.

Ved endel muskulære plager benytter også kinesiotaping.

 • Hvordan virker akupunktur ?

Biomedisinsk kan virkningsmekanismene forklares ved hjelp av den såkalte spinale og thalamiske portteori, som blant annet handler om frigjøring av signalstoffer som endorfiner og serotonin, og hvordan disse påvirker blodsirkulasjon, nerveledning og muskulære funksjoner, psyken vår. I forskningssammenheng er det empiri (erfaringer) som gir oss informasjon om hva som virker.

Mer informasjon på https://akupunktur.no/      

https://akupunktur.no/oppslagsverk/virkningsmekanismer/


 • Er det forskjell på akupunktører?

Akupunktører tilknyttet Akupunkturforeningen eller Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon (NNH) har høy teoretisk og praktisk akupunkturutdannelse, minst 4 år (bachelorgrad), samt vestligmedisinsk utdannelse på grunnfag- + mellomfagsnivå 240 studiepoeng)

Medlemmene forplikter seg til å ha taushetsplikt, å følge Datatilsynets krav til behandling av helse- og personopplysninger, å inneha ansvarsforsikring samt følge foreningens etiske retningslinjer og krav til hygiene.

Yrkestittelen vår er dessverre ikke beskyttet, og det finnes fortsatt mange "halvstuderte" utøvere av faget. Om terapeuten ikke har tilstrekkelig utdannelse kan man i beste fall få dyr og ineffektiv behandling. Verre er det å risikere skader som følge av ukyndig praksis.


"Ordentlige" akupunktører tilbyr dessuten mer enn bare lokal muskulær behandling. For å kunne behandle HELE mennesket, også mer "indre" lidelser, og stimulere til helbredelse - er det viktig å ha inngående kjennskap til hele det teoretiske og filosofiske fundamentet for Tradisjonell Kinesisk Medisin og klassisk TKM-akupunktur.


 • Vil du se hvordan et besøk hos en akupunktør ofte foregår? Ta en titt på denne videoen :
 • Avisa Hadeland 2/2-2010 om helsemiljø på Harestua Senter:
bottom of page