top of page

Trening Med Mening

Fysisk aktivitet er viktig for å opprettholde god helse og forebygge sykdom, og førstevalgs-egenbehandling ved mange lidelser. Når kroppen blir varm øker sirkulasjonen av blod og oksygen, og avfallsstoffer dreneres bort. Ved å styrke kjernemuskulatur blir kroppens ledd mer stabile og man unngår feilbelastning og smerter.

Men all trening behøver (og bør!) ikke handle om å ta seg helt ut, presse seg selv maksimalt eller gi ubehag. For noen vil dèt være å tømme energilagrene i stedet for å bygge opp og gi overskudd. Ved å alternere mellom vanlig styrke- og kondisjonstrening og mykere treningsformer, kan man bruke og utvikle kroppen uten å tappe den, og uten å øke produksjon av stresshormoner. Dessuten får man en "indre", meditativ effekt.

Slike "myke" treningsformer kan være Qigong, Taichi, Yoga, Pilates, Stretching m.fl.:

  • Qigong

Qigong kjennetegnes av en serie langsomme, grasiøse og meditative bevegelser etter et bestemt mønster.

Det finnes hundrevis - om ikke tusenvis - av ulike Qigong-metoder. Noen er energiske og fysisk utfordrende, og noen er beslektet med kampsport. Andre former fokuserer mest på pust og meditasjon. Noen er tilpasset eldre og personer med bevegelsesutfordringer, og enda noen former er utviklet spesielt for ungdom eller barn. Qigong er enkelt å lære og utøve og passer for alle!

Medisinsk Qigong er (som akupunktur) en del av Tradisjonell Kinesisk Medisin - TKM - utviklet spesielt for å styrke kroppen både fysisk og mentalt, forebygge og lindre plager og sykdom. Medisinsk Qigong er en naturlig forlengelse av akupunktur. Eller omvendt...Ved å gjøre Qigong regelmessig øker flyten av livsenergien - Qi - og man kan oppnå en bedre kroppsholdning og smidighet, styrke muskler og ledd, øke blodsirkulasjonen, få bedre kontakt med pusten og økt kroppsbevissthet, samt bedre selvinnsikt og mental ro.

Biyun kalles en bestemt metode utviklet av den kvinnelige Grand Master Fan Xiulan fra Bejing. Metoden er nedarvet gjennom mange generasjoner. Grunnkursene inkluderer cd og bok som gjør det lett å lære, og man kan bygge på med nye delkurs i stadig mer avansert og dybtvirkende trening og meditasjon. Mester Fan Xiulan besøker Norge et par ganger i året og holder inspirerende kurs og foredrag.

  • Yoga

Også Yoga finnes i mange varianter, med ulik grad av fysisk utfordring og meditativt tilsnitt. Yoga bygger på Østens filosofier om sunn kropp-sjel-sinn, med røtter i buddhisme og hinduisme, men de moderne formene er ikke-religiøse. Yoga byr på øvelser som øker kroppens styrke og smidighet, med fokus på ro og pusteteknikk. Yoga er ikke like "koreografert" som Qigong og Taichi, men er et godt alternativ for dem som ønsker mer fysisk utfordring uten mye ytre stimuli som høy musikk og hopp&sprett...

  • Avspenning, meditasjon, mindfulness

Også sinnet må trenes. Når hodet er fullt av tanker og kroppen ikke vil slappe av, trenger man konkrete øvelser for å "lande". Det finnes betydelig forskning på at regelmessig meditasjon demper stress, senker blodtrykket og mange andre helsefordeler. Vedlagt her ligger en enkel avspenningsøvelser man med fordel kan gjøre daglig.

bottom of page